021-345.41.10 office@dipet.ro

Solutii

Solutii de automatizare – Centrale de tratare aer

Conform legislatiei EU existenta, in special a normativului european EN 15232, toate cladirile vechi dar in special cele noi in constructie sau in curs de reabilitare, trebuie sa se incadreze in criteriile de eficienta energetica stipulate de normativ.

In functie de tipul de activitate care se desfasoara in aceasta cladire (birouri, spital, hotel, mall, scoala, etc.), consumul energetic realizat incadreaza cladirea intr-unul din cele patru Clase de Performanta Energetica: Clasa A, B, C sau D.

 

Pentru a atinge aceste cerinte obligatorii ale normativului european EN 15232, si tinand cont ca din Ianuarie 2011 este obligatoriu si in Romania obtinerea Certificatului Energetic al Cladirii pentru a putea inchiria spatiul sau al vinde, este absolut necesara utilizarea in constructiile noi si in cele de reabilitare a cladirilor vechi a unei automatizari performante si certificate in domeniul Incalzirii, Ventilatiei si Conditionarii Aerului (HVAC).

Obtinerea unei clase de perfomanta enegetica mai buna pentru cladire impune utilizarea unor solutii de automatizare, care pot varia de la solutii simple fara comunicatie pana la solutii avansate de automatizare, care includ un controlul zonal al caldurii / racirii unei incinte si utilizarea unui sistem BMS (Building Management System).

Controlul centralelor de tratare a aerului (AHU – Air Handling Units), se poate realiza prin utilizarea unor automatizari simple dar performante sau a unora mai complexe, cu posibilitate de conectare la un viitor BMS.

Trebuie specificat faptul ca daca se ia decizia instalarii unui sistem BMS ulterior instalarii echipamentelor HVAC in cladire (cazane apa calda in centrala termica, centralele de tratare aer, ventiloconvectoare 2 / 4 tevi), toate controller-ele instalate pe echipamentele HVAC trebuie sa aiba capabilitatea de a comunica, pe o magistrala de date cu protocol de comunicatie liber (KNX, TCP/IP Ethernet OPC Server, ModBus, etc), cu un soft de BMS; in caz contrar, costurile de implementare a softului de BMS creste foarte mult.

 

 1. Solutii simple de automatizare (gama Synco 200)

Acestea sunt controllere fara comunicatie cu un viitor BMS si care asigura controlul centralelor de tratare aer de complexitate minima / medie.

Gama acestor controllere cuprinde:

                      

O posibila solutie de automatizare cu acest tip de controller este prezentata mai jos (solutia finala poate varia functie de cerintele dvs. si posibilitatile controllerului – RUGAM sa ne contactati):

 

2. Solutii complexe de automatizare (gama Synco 700)

Acestea sunt controllere cu comunicatie cu un viitor BMS, legandu-se la o magistrala de date utilizand protocolul standard de comunicatie KNX (recunoscut la nivel mondial pentru aplicatii in rezidential si cladiri). In cazul unor aplicatii foarte complexe, exista posibilitatea adaugarii de I/O-uri prin utilizarea unui maxim de 4 extensii.

 

                        

Aceste controllere asigura atat controlul centralelor termice, al centralelor de tratare aer de complexitate medie / maxima (inclusiv functie de “Night Cooling”) cat si a ventilo-convectoarelor.

Gama de controllere principale pentru AHU-uri cuprinde:

 

                               

O posibila solutie de automatizare cu acest tip de controller este prezentata mai jos (solutia finala poate varia functie de cerintele dvs. si posibilitatile controllerului – RUGAM sa ne contactati):

3. Echipamente de camp

Pe langa o gama completa de controllere performante, certificate pentru aplicatii de eficienta energetica conform cerintelor EN 15232, se poate asigura si o gama completa de echipamente de camp: